06-12-2008 016 Rouwenhorst Installatietechniek te Haaksbergen is sinds jaar en dag een erkend installatiebedrijf voor Twente, de broers Frank en Jorg Rouwenhorst zijn naast basisinstallatiewerk, gespecialiseerd in duurzame energie. Kwaliteit, service en flexibiliteit zijn begrippen die kenmerkend zijn voor de firma Rouwenhorst, een bedrijf bestaande uit 15 personeelsleden met uitgebreide kennis van duurzame energie.

Medio 2003 hebben we ons gespecialiseerd in duurzame installaties voor de woning- en utiliteitsbouw (o.a. zonne energie, balansventilatie en warmtepompen). We adviseren, calculeren, ontwerpen en beheren deze installaties in eigen beheer. In 2004 werd de eerste warmtepomp geïnstalleerd en al snel volgden er meerdere andere warmtepomp-projecten in utiliteitsgebouwen en particuliere woningen.

Waarom gaat Nederland dan nu pas over op dit principe?
Nederland heeft gas. Tot voor kort was dit een relatief goedkoop stookproduct, waardoor in Nederland er geen grote behoefte bestond aan alternatieven. Maar door onder andere de stijgende gasprijzen roept men om duurzame energiebronnen en een zuinig energieverbruik. Hierdoor komt aardwarmte ook in Nederland volop in beeld. Met een rendement van 500 procent is het gebruik van aardwarmte een zeer energiezuinige en uiterst goedkope manier van verwarmen, met één deel elektrisch vermogen worden er vijf delen verwarming gemaakt. Ook na aftrek van de verbruikte elektriciteit voor het aandrijven van de pompen, blijft het gebruik van aardwarmte zeer voordelig voor uw portemonnee en het milieu. Aardwarmte is in feite gebaseerd op een zeer eenvoudig principe. Water wordt middels een open of gesloten systeem uit de aarde gepompt. Dit water heeft de temperatuur van de omliggende grond. Vervolgens onttrekt de warmtepompinstallatie warmte aan dit water en geeft dit af aan het verwarmingssysteem in het gebouw, waarna het koude water weer wordt teruggepompt in de aarde. Hier neemt dit water weer de temperatuur van de bodem aan, waarna het proces opnieuw start.

Ook biedt de toepassing van aardwarmte voordelen op gebied van comfort, waar het systeem  een ruimte in een koude periode aangenaam verwarmt zorgt dezelfde techniek in de warmere  periodes voor een prettige verkoeling. De bodemtemperatuur is in de zomer lager dan de temperatuur van uw woning. Met het koele  water in het verwarmingssysteem wordt de ruimtetemperatuur verlaagd. De leidingen in het  plafond (de vloerverwarmingen van de eerste verdieping) zorgen hierdoor voor een prettige  verkoeling. Koude lucht zakt vanaf het plafond en daalt neer naar de vloer. Al is het buiten wekenlang bloedheet, binnen blijft het aangenaam. Een ideale bijkomstigheid van het warmtepompsysteem, zonder dat het een cent extra kost.

06-12-2008 008

Greune_buitenunit

Rouwenhorst Installatietechniek is een samenwerkingsverband aangegaan met ThermoPlus, een vakkundig team bestaande uit ervaren vakmensen op het gebied van een complete broninstallatie. Samen adviseren we van ontwerp en advies tot boring. Op de geboorde bron wordt zelfs een garantie van 25 jaar gegeven.

thermoplus_rouwenhorst